17 май 2011

КРЕМ ПАРФЕ

1 ч.ч - 250 ml

Използвани продукти:
1200 ml прясно мляко
2 ч.ч захар
6 яйца
3 пакетчета желатин
4 с.л брашно
125 гр. масло
1 ч.ч или около 100 гр.смлени орехи
3 с.л какао
3 ванилии


Започваме да творим :-)

Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме по отделно като в белтъците добавяме щипка сол и малко захар за да се получи по-пухкав крем. Брашното разтваряме в малко вода. Ако млякото е пастьоризирано, отделяме 1 ч.ч от него, а другото слагаме на котлона докато заври. Ако решите да варите мляко - след като заври отделете 1 ч.ч и след като поизстине заливаме желатина. В останалото мляко прибавяме захарта, жълтъците и брашното разтворено във вода. Когато сместа се сгъсти - сваляме от котлона и прибавяме маслото, белтъците и желатина. Полученият крем се разделя на три части. В първата - добавяме орехите. Във втората - какаото и в третата - ванилията. Този крем може да се декорира по различни начини... и тук са два от тях.

В купички - изливаме кафявата и бялата смес едновременно, за да може да се раздели крема и декорираме по желание. Ако решим да го направим във форма за кекс, изсипваме последователно трите смеси и декорираме, като тук декорацията е с какаова заливка от 50 ml вода, 5 с.л разтворимо какао и 30 гр. масло. В загрята вода се добавя маслото и какаото и след като се охлади заливаме!


15 май 2011

ВИТА БАНИЦА

Продукти:
1 пакет ръчно точени и теглени кори “Сърбянка”
4 яйца
400 гр. сирене
1 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
олио

Начин на приготвяне:
В купа натрошаваме сиренето и добавяме разбитите предварително яйца. Разтваряме бакпулвера в киселото мляко докато шупне и го прибавяме към сиренето и яйцата. Намазваме всяка една от корите с олио и разпределяме част от сместа. Навиваме в намазнена тавичка и печем в предварително загрята фурна на 200°С за около 30 минути до пълна готовност.

Да ви е сладко !!!





БАКЛАВА

Необходими продукти:
1 пакет кори
250-300 грама смлени орехи
180 грама масло
За сиропа:
500 грама захар
500 мл вода
Настъргана кора от един лимон
Четири ванилии

Начин на приготвяне:
Корите се преброяват за да се разделят на четири части и се намазват с предварително разтопеното масло.

Орехите се разделят на четири равни части.






С всяка една се поръсват в края на намаслените кори.






Навиват се на руло и се поставят в предварително намаслена тава.
След подреждането им в тавата се нарязват на 16 парчета ...
...и се заливат с остатъка от маслото
Печем в предварително загрята на около 200°С фурна
След изпичането и тавата се оставя докато изстине напълно. Водата и захарта се поставят в подходящ съд
След като заври се бърка за около 5 минути. Добавяме лимонената кора и ванилията към сиропа за около минута.
Прецеждаме и с полученият сироп заливаме.




Приятен апетит!!!


ЗАПЕЧЕНИ ЧУШКИ "ИЗНЕНАДА"

Това ястие ми е много любимо :-) Можете да сложите всичко, което е останало в хладилника, като основно за средно голяма тавичка аз използвам:





8 или 10 печени чушки
наденица, кренвирши или телешки салам
сирене около 300-400 грама
кашкавал 300 грама
2-3 кисели краставички
топено сирене
маслини
3 яйца
2 с.л брашно
сол

В тавичка нареждаме ред чушки, покриваме с избрания или наличен колбас, натрошеното сирене, кисели краставички нарязани на ленти, колелца от топено сирене, маслини и малко от предварително настъргания кашкавал. Втори ред чушки и редуваме с изброените продукти докато свършат. За финал заливаме с разбитите яйца и брашно, поръсваме с кашкавал и печем до зачервяване на кашкавала!




12 май 2011

СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА

Този вид предястие ми е едно от любимите - вкусно, бързо и винаги може да се импровизира с украсата, така че да е различно!!!
Единствено палачинките си ги приготвям по-рано през деня за да се охладят, а и ако малко ме домързи, което се случва от време на време ;-) си ги купувам!



За палачинките:
500 мл. прясно мляко
220-240 гр. брашно
3 яйца
щипка сол
(когато правя сладка торта добавям 1 ч.л. пудра захар и 1 ванилия)

За пълнежа използвам: Майонеза - за намазване на всяка палачинка. Кренвирши, луканка , кисели краставички, маслини, сирене, кашкавал и понякога лютеница за цвят :-). Всички продукти са "на око" и нарязани на малки кубчета. След поставянето на последната палачинка /използвам 6 броя/, намазвам цялата торта с майонеза и декорирам.


Bon Apeti :-)

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...